Home page - Benamigen & cadeaus

Traditionele namen en tips voor geschenken voor een bruiloftsverjaardag

Een huwelijksverjaardag is de jaarlijkse viering van de trouwdag. Sommige huwelijksverjaardagen zijn belangrijker dan andere, denk aan een 12,5 jarige huwelijk, 25 en 50 jarig huwelijk.

Wie kent er niet de betekenis van een zilveren of een gouden huwelijk, maar weet je ook alle benamingen van huwelijksjubilea? Nee? Dan kun je ze op deze website allemaal vinden, van de eerste huwelijksverjaardag (katoenen huwelijk), tot platina (65 jaar getrouwd).

En weet je waar deze benamingen van de huwelijksverjaardagen vandaan komen en hoe ze gecombineerd worden met cadeaus voor deze jubilea? De namen komen overeen met het materiaal waaruit het cadeau moet bestaan (een katoenen cadeau/ papieren cadeau/ zilveren cadeau).

Als je van traditie houdt, of op zoek bent naar een tip voor een origineel/traditioneel cadeau, kijk dan verder. Hier zul je de antwoorden vinden over de tradities rondom huwelijksverjaardagen, namen van elk jubileum en ideeën voor een cadeau!

Tips voor traditionele en originele & speciale geschenken

1 jaar huwelijk: "Kartonnen bruiloft"

Geef hem van katoen en geef haar een dikke zoen! En misschien een sexy pyjama, een stoer shirt of servetten die je zelf laat bedrukken.

2 jaar huwelijk: "Papieren bruiloft"

1,2,3,4, bruiloft van papier! Daar hoort een boek bij. Leest hij niet graag? Dan een bioscoopkaartje of een kaart voor de belangrijkste voetbalwedstrijd van het seizoen! Laat haar eens lekker masseren door een ander.

3 jaar huwelijk: "Leren bruiloft"

Een portemonnee of een riem. Ga voor een klassieker: (nog een) paar schoenen voor haar, of verras hem heel origineel met een tatoeage.

4 jaar huwelijk: "Vruchten & bloemen bruiloft"

Bloemen en/of fruit; Ga je voor traditie, zoals een goedgevulde fruitmand of een enorm boeket? Of misschien iets speciaals, zoals een vleesetende plant of een uitje naar een botanische tuin?

5 jaar huwelijk: "Houten bruiloft"

Afhankelijk van je budget natuurlijk, maar je kunt nooit missen met hout! Hout (eventueel zelf kappen) voor de openhaard. Of wat dacht je van een houten doosje voor alle sieraden die je haar eerder hebt gegeven? De mooiste spullen voor in de keuken zijn van hout. Wil je echt fors uitpakken? Een sauna voor thuis!

6 jaar huwelijk: "IJzeren & suiker bruiloft"

Een vlijmscherp cadeau is een stalen keukenmes. Een cadeautje met een kinky kantje: handboeien voor in de slaapkamer. Ben je meer een zoetekauw? Dan kun je natuurlijk ook met een doosje lekkere bonbons aankomen, of een voucher voor een chocolade bodypaint.

7 jaar huwelijk: "Wollen bruiloft"

Na 7 jaar is het tijd voor een jaar met praktische cadeau's, vooral als jullie trouwdag in de winter valt. Dit jaar verdien je nieuwe wollen muts, handschoenen, sjaal, trui of gewoon een schaap!

8 jaar huwelijk: "Bronzen bruiloft"

Jullie vallen in de prijzen met jullie 8-jarige huwelijk! Je wint een bronzen wisselbeker, een horloge of een bronzen medaille voor de marathon van afgelopen 8 jaar.

9 jaar huwelijk: "Aardewerken bruiloft"

Mochten jullie afgelopen 9 jaar wat servies zijn verloren -"per ongeluk" kapot gevallen-, dan kun je dat dit jaar helemaal goedmaken! En doe er nog een romantisch schepje bovenop; een stenen openhaard voor in de tuin.

10 jaar huwelijk: "Tinnen bruiloft"

Dit jaar is tin aan de beurt. Een schaakspel voor hem en een groot, nee enorm, boeket rozen voor haar. Of neem elkaar mee op een reis naar Cyna Góra, in Tsjechië.

11 jaar huwelijk: "Stalen bruiloft"

Jullie huwelijk is officieel van staal. Gefeliciteerd, het kan bijna niet meer stuk. Roestvrij stalen keukengerei voor haar, lekker traditioneel, en nieuwe sleepkabels voor de auto voor hem. Jullie kunnen ook gezellig samen naar de film "Steel Fist" (US, science fiction 2011) kijken, met stalen zenuwen en een bak popcorn.

12 jaar huwelijk: "Linnen & zijden bruiloft"

Een mooi hemd, servetten, een stropdas of een sjaal. Of pak het meteen goed aan: een reisje langs de zijderoute in Thailand.

13 jaar huwelijk: "Meiklokje & lelie bruiloft"

Meiklokje/lelie; Hét ongeluksgetal! Maar niet voor vrouwen, want die profiteren dit jaar van een prachtig boeket of een heerlijk bloemen geurtje.

14 jaar huwelijk: "Ivoren bruiloft"

Hoe kun je een traditioneel of origineel cadeau geven dit jaar zonder de ivoorjacht te sponsoren? Koop iets mooi in de kleur ivoor, of nog beter; doneer uit naam van je lief aan een olifanten reddingsactie!

15 jaar huwelijk: "Kristallen bruiloft"

Er is veel prachtigs op de markt dit jaar: kristallen theelichten, glazen, vazen en als je helemaal de show wilt stelen: een gezamenlijke foto van jullie, gegraveerd in kristal!

20 jaar huwelijk: "Porseleinen bruiloft"

Van een nieuw koffieservies tot een porseleinen tand tot nieuwe tegeltjes voor de badkamer; een bijzonder jaar voor jullie bruiloft.

25 jaar huwelijk: "Zilveren bruiloft"

Spreken is zilver! Dat die je met zilveren sieraden, een horloge, manchetknopen of een dasspeld.

30 jaar huwelijk: "Parel bruiloft"

Een pareltje van een huwelijk. Dat verdient een reisje naar China naar de Parel Rivier of dichterbij, naar Slowakije naar de Parel Vallei. Of je blijft lekker thuis en trakteert of een setje parelen oorbellen of een ketting, of manchetknopen.

35 jaar huwelijk: "Koralen bruiloft"

Een reisje naar Egypte of Australië voor een duik naar de mooiste koraalriffen? Als je niet naar het koraal toe kunt, komt het koraal wel naar jou: rood, roze of wit koraal. Ze staan bekend om de helende effecten.

40 jaar huwelijk: "Robijnen bruiloft"

Nog een setje sieraden? Of een reisje naar het wellness hotel Rubin in Boedapest!

45 jaar huwelijk: "Saffieren bruiloft"

Een reisje naar Tsjechië naar de Rivier van Saffier, de "Sapphire strumien". Of voor saffier-liefhebbers is er genoeg moois te krijgen op de sieradenmarkt.

50 jaar huwelijk: "Gouden bruiloft"

Bij goud hoort een traditioneel cadeau: een setje nieuwe trouwringen of een gouden horloge. Maar je kunt het ook origineel aanpakken: een gouden medaille voor de beste levenspartner.

55 jaar huwelijk: "Smaragd bruiloft"

Simpel; Sieraden met smaragd of een reisje naar Ierland, want daar ligt Emerald Isle (Eiland van Smaragd).

60 jaar huwelijk: "Diamanten bruiloft"

"Diamonds are forever", blijkt wel uit jullie huwelijk! Ze zijn nog steeds in de mode, dus je kunt gerust aankomen met een diamanten ring, oorbellen of een sigaren doosje ingelegd met diamanten.